SJM 2012

Donderdag April 18, 2024 - 17:35

Toegankelijkheid

ATutor maakt gebruik van verschillende behulpzame technologieën om de inhoud toegankelijk te maken voor alle potentiële gebruikers, ook voor mensen met een langzame Internet-verbinding, een oudere webbrowser en mensen met handicaps. Deze mogelijkheden worden hieronder in detail besproken. Afhankelijk van het gebruikte thema, kan ATutor één of meer van de volgende mogelijkheden bieden. In het standaardthema zijn ze allemaal beschikbaar.

1. Rechtstreekse links: In linker bovenhoek van ATutor bevindt zich een verborgen rechtstreekse link, waarmee gebruikers van hulptechnologie de navigatie-elementen kunnen overslaan en rechtstreeks naar de weergegeven inhoud kunnen springen. Druk eenmaal op de Tab-toets na het laden van een pagina om naar de eerste link te springen en druk dan op Enter om de inhoud bovenaan het scherm te halen. De inhoud wordt benaderd met de toets [Alt-c], dus het is mogelijk naar de inhoud te springen ongeacht waar de cursor zich op het scherm bevindt.

Andere rechtstreekse links zijn: "spring over tabel", waarmee gebruikers verschillende tabellen kunnen overslaan om snel toegang tot de inhoud die na de tabel staat te krijgen; "spring over codes", waarmee gebruikers de emoticons kunnen overslaan, die zich onderaan de berichten bevinden in de Forums.

2. Toegangstoetsen: Veel ATutor-functionaliteit is via toetsen toegankelijk gemaakt. Druk Alt plus de toegewezen cijfer-, letter- of leestekentoets om deze functies te activeren. Deze Toegangstoetsen worden dynamisch toegewezen aan de tabs in de hoofdnavigatie. De eerste tab wordt gekoppeld met [Alt-1], de tweede tab met [Alt-2], enzovoort. Let er op dat niet alle browsers dit ondersteunen.

Algemene Toegangstoetsen
    • [Alt-1 tot Alt-0] Tabs van de hoofdnavigatie
    • [Alt-,] Vorig onderwerp (dat is Kleiner dan-teken <)
    • [Alt-.] Volgend onderwerp (dat is Groter dan-teken <)
    • [Alt-.] Hervatten (dat is Groter dan-teken > buiten de cursusinhoud)
    • [Alt-j] Jump (sprong) Menu
    • [Alt-s] Submit (verzenden) actief op veel formulieren
    • [Alt-c] Content (inhoud) spring naar de inhoud (slaat de navigatie over)
    Toegangstoetsen in de inhoudseditor
    • [Alt-n] Inhoudstab
    • [Alt-p] Eigenschappentab
    • [Alt-g] Woordenlijsttab
    • [Alt-r] Proefweergavetab
    • [Alt-a] Toegankelijkheidstab
    • [Alt-s] Opslaan
    Toegangstoetsen in chat
    • [Alt-c] Spring naar aanmaken bericht
    • [Alt-r] Vernieuw berichten
    • [Alt-m] Spring naar lijst van berichten
    • [Alt-q] Chat verlaten
    Toegangstoetsen mailbox
    • [Alt-r] Berichten beantwoorden

Toegangstoetsen WYSIWYG-editor
    • [Alt-q] spring naar de knoppenbalk
    • [Alt-z] spring naar de inhoud
    • [Alt-x] spring naar het pad (onderaan)
  3. Toegankelijkheidsverificatie: Bij gebruik van de ATutor inhoudseditor, kunnen instructeurs de toegankelijkheid van hun inhoud controleren om zeker te zijn dat alle studenten die kunnen waarnemen, ook zij die met behulp van ondersteunende of verouderde technologieën werken. Druk tijdens het werken met de inhoudseditor op [Alt-a] om de toegankelijkheidsverificator te openen.
  4. Alternatieve tekst: Alle betekenisdragende afbeeldingen in ATutor hebben een tekstalternatief dat het beeld of de functie beschrijft. Waar afbeeldingen geen betekenis dragen is dit alternatieve attribuut leeg gelaten, zodat de ondersteunende technologieën de afbeelding zullen negeren.
  5. Alternatieve navigatie: Globale, hiërarchische, en sequentiële navigatiegereedschappen zijn beschikbaar, zodat gebruikers de inhoud kunnen zien of ordenen op de manier die het beste past bij hun stijl van leren. De ATutor-sitemap levert een complete lijst van alle beschikbare inhoud en gereedschappen, dus alle onderdelen van elke cursus zijn toegankelijk vanaf één enkele locatie.
  6. Hervatten/Doorgaan: ATutor onthoudt de laatstgebruikte als gebruikers de cursus verlaten en bijvoorbeeld naar de Forums gaan, ze kunnen dan snel weer de weg terug vinden. De locatie in de inhoud wordt ook bewaard tussen de sessies, dus bij opnieuw inloggen in ATutor kunnen de gebruikers eenvoudig de Hervattingslink kiezen om terug te komen in de cursuslijst op Mijn Opleidingen, of gebruik maken van de hervattingslink in de broodkruimels bovenaan het scherm wanneer ze eenmaal in de cursus zijn. De [Alt-.] brengt de gebruiker terug bij de vorige inhoudspagina wanneer hij of zij zich in een cursus bevindt.
  7. Menu's verbergen: Gebruikers van oudere ondersteunende technologieën die geen kolommen en tabellen ondersteunen, kunnen het inhoudsnavigatiemenu onderdrukken, zodat de inhoud in lineaire vorm wordt weergegeven. Verbergen van het inhoudsmenu spaart ook ruimte op het scherm voor gebruikers die ATutor op een klein scherm bekijken.
  8. Zoeken en sorteren: De meeste datatabellen hebben een zoekfunctie of filter, waarmee specifieke records gemakkelijk kunnen worden gevonden. Dan hoeft niet de hele tabel voortdurend te worden weergegeven. De meeste datatabellen kunnen ook worden gesorteerd door te klikken op het label bovenaan een kolom. Ook daarmee kunnen gebruikers de hoeveelheid gegevens die ze moeten bekijken minimaliseren.
  9. Tabelkop-associaties: Alle tabelkoppen zijn geformatteerd met het TH-element en het scope-attribuut om te zorgen dat gebruikers met voorleesprogramma's door de data kunnen navigeren en begrijpen wat de betekenis van alle velden is.
  10. Labels in formulieren: Alle velden in formulieren in ATutor zijn gemarkeerd met het LABEL-element, zodat ze op de goede manier worden beschreven aan gebruikers van ondersteunende technologieën. Deze expliciete labeling maakt het ook mogelijk om op het label te klikken om een veld te activeren. Dit levert een groter doelgebied op voor mensen die moeite hebben de muis te positioneren op een klein vlakje, zoals radio-button of een aanvinkvlakje.
  11. Style Sheets: Waar mogelijk wordt de presentatie van inhoud in ATutor bestuurd door stylesheet-elementen. Dit staat gebruikers toe ATutor's standaardweergave aan te passen aan hun eigen voorkeur (bijvoorbeeld in de vorm van grotere letters of andere lettertypes en kleuren, enz.)
  12. Invoerfocus in formulieren: Op pagina's waar de primaire inhoud een formulier is, zal de cursor automatisch geplaatst worden in het eerste invoerveld, zodat gebruikers meteen kunnen beginnen met het invullen van het formulier. Gebruikers kunnen ervoor kiezen dit uit te schakelen in hun voorkeursinstellingen als het niet past bij de manier waarop zij de formulieren willen gebruiken.
  13. Relatieve grootte van afbeeldingen: Met browsers die het veranderen van de grootte van afbeeldingen ondersteunen, kunnen de ikonen van ATutor vergroot worden om ze beter zichtbaar te maken voor gebruikers met een beperkt gezichtsvermogen. (b.v. door in Netscape 7 op Alt + te drukken) . Waar mogelijk zijn relatieve afmetingen gebruikt voor alle beeldelementen, zodat ATutor ook goed blijft werken als de weergave wordt vergroot of verkleind. De onderlinge relatie tussen de beeldelementen blijft dan behouden en het beeld blijft overzichtelijk.

English | Nederlands | Nederlands-BDT
Code van de website-engine is copyright © ATutor®. Over Atutor.
Voor begeleiding bij het gebruik van ATutor zie het officiële ATutor-Handboek.